Sadržaj programa:
8 CSVET
SIU 1: Pčelinja zajednica i medonosno bilje (2 CSVET)
SIU 2: Osnove pčelarstva (2 CSVET)
SIU 3: Ekološko pčelarenje (2 CSVET)
SIU 4: Pčelinji proizvodi (1 CSVET)
SIU 5: Marketing u pčelarstvu (1 CSVET)
Uvjeti za upis u program:
Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1 HKO-a
Minimalno 18 godina starosti
Liječnička svjedodžba medicine rada za obavljanje poslova u pčelinjaku
Uvjeti stjecanja programa (završetka programa):
Stečenih 8 CSVET bodova,
Uspješna završna provjera stečenih znanja usmenim i/ili pisanim putem, projektnim i
problemskim zadatcima temeljem unaprijed određenih kriterija vrednovanja postignuća,
Provjera vještina u ekološkom pčelarenju na konkretnim radnim zadacima prema propisanim
standardima i normativima uz primjenu alata i uređaja na siguran način kao i pravilnu
primjenu mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te korištenjem osobnih zaštitnih sredstava.
O završnoj provjeri vodi se zapisnik i provodi ju tročlano povjerenstvo.
Svakom polazniku nakon uspješno završene provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za
stjecanje mikrokvalifikacije ekološko pčelarenje.
Kompetencije koje se programom stječu:
1. pripremati samostalno opremu, unutarnji i vanjski prostor poljoprivredne proizvodnje i
sredstva za proizvodnju za provedbu proizvodnog procesa prema pravilima struke
2. planirati vlastiti rad i rad u timu
3. provesti postupke hranjenja i njege u ekološkoj proizvodnji farmskih životinja riba,
pčela i lovne divljači utemeljenim na ekološkim principima u skladu sa standardima,
preporukama veterinara te pravnim i sigurnosnim normama
4. izvesti postupke uređivanja životinjskih nastambi i okoliša po ekološkim principima u
skladu sa standardima i sigurnosnim normama te biološkim zahtjevima svake vrste
5. analizirati propisane biosigurnosne mjere na objektima uzgoja i držanja u svrhu
prevencije zaraznih bolesti s ciljem racionalne uporabe antimikrobnih sredstava u
liječenju životinja i smanjenja antimikrobne rezistencije
6. izvesti postupke proizvodnje pčelinjih proizvoda prema pravilima struke uz poštivanje
ekoloških principa i protokola za osiguravanje kvalitete
7. provoditi animalnu proizvodnju na konvencionalan i/ili ekološki način poznajući
proizvodni ciklus životinja
8. voditi radni proces prema propisanim standardima i normativima
9. primijeniti pravilne načine uporabe i čuvanja živežnih namirnica
10. osmišljavati nove načine i oblike komuniciranja i pristupanja tržištu sa specifičnom
ponudom
11. organizirati prodaju proizvoda i usluga poljoprivrednog gospodarstva
12. planirati promidžbu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržištu za različite ciljane
skupine
13. primijeniti osnove prodajne psihologije i marketinga
Trajanje i načini izvođenja nastave:
Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije ekološko pčelarenje provodi se
redovitom nastavom u trajanju od 200 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela
programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu (u slučaju da ustanova posjeduje
materijalne uvijete za izvođenje online nastave).
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od 80 sati,
dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 105 sati, a dijelom samostalnim
aktivnostima polaznika, u trajanju od 15 sati.
Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici i gdje se izvode simulacije
stvarnih problemskih situacija, na pokušalištu/praktikumu ustanove i/ili na konvencionalnom i
ekološkom (selećem ili stacionarnom) pčelinjaku.
Informacije:
099 731 2506
nevenka@hd-petrinja.hr