POU Hrvatski dom Petrinja

Matija Gupca 2, 44250 Petrinja

hdp@hd-petrinja.hr

+385 44 815 175

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije ekološka proizvodnja voća

Sadržaj programa:
SIU 1: Osnove uzgoja voćnih vrsta (razina 4)
SIU 2: Primjena uzgojnih zahvata u voćarstvu (razina 4)
SIU 3: Ekološka proizvodnja voća (razina 4)
SIU 4: Ekološka zaštita u voćarstvu (razina 4)
SIU 5: Berba i skladištenje voća (razina 4)
Uvjeti za upis u program:
Posjedovanje cjelovite kvalifikacije na razini 1 HKO-a (završena osnovna škola)
Liječničko uvjerenje medicine rada za poslove u voćarstvu
Minimalno 18 godina starosti
Uvjeti stjecanja programa (završetka programa):
Stečenih 9 CSVET bodova
Uspješna završna provjera stečenih znanja usmenim i/ili pisanim putem, projektnim i
problemskim zadatcima temeljem unaprijed određenih kriterija vrednovanja postignuća
Provjera vještina u ekološkoj proizvodnji voća na konkretnim radnim zadacima prema
propisanim standardima i normativima uz primjenu alata i uređaja na siguran način kao i
pravilnu primjenu mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te korištenjem osobnih zaštitnih
sredstava.
O završnoj provjeri vodi se zapisnik i provodi ju tročlano povjerenstvo. Svakom polazniku
nakon uspješno završene provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje
mikrokvalifikacije ekološka proizvodnja voća.
Kompetencije koje se programom stječu:
1. odabrati odgovarajuće vrste i sorte za uzgoj procjenjujući otpornost na bolesti i
štetnike
2. primijeniti agrotehničke zahvate tijekom uzgoja poljoprivrednih kultura na otvorenom
u konvencionalnoj, integriranoj i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji
3. koristiti vrtni i ručni alat poštujući mjere zaštite pri radu
4. provoditi proces biljne proizvodnje kontinuirano prema pravilima struke na
konvencionalan i/ili ekološki način samostalno i u timu
5. prepoznati korove u usjevu/nasadima
6. prepoznati bolesti na biljkama
7. prepoznati štetnike na biljkama
8. razlikovati mjere ekološke zaštite bilja
9. primijeniti ekološke pripravke u zaštiti bilja
10. procijeniti stanje kultura za određivanje vremena za žetvu i/ili berbu
11. odrediti vrijeme berbe određivanjem zrelosti plodova i planirati skladištenje uroda
12. odabrati prikladan način berbe plodova i izvršiti ručnu ili strojnu berbu voća ili grožđa
13. kontrolirati uskladištene poljoprivredne proizvode biljnog podrijetla
14. pripremiti higijenske i mikroklimatske uvjete skladišnog prostora biljnog podrijetla
Trajanje i načini izvođenja nastave
Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije ekološka proizvodnja voća provodi se
redovitom nastavom u trajanju od 225 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave
putem online prijenosa u stvarnom vremenu (u slučaju da ustanova posjeduje materijalne
uvijete za izvođenje online nastave).
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od 80 sati,
dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 120 sati, a dijelom samostalnim
aktivnostima polaznika, u trajanju od 25 sati.
Učenje temeljeno na radu izvodi se u specijaliziranim učionicama i regionalnim centrima
kompetentnosti i/ili kod poslodavca koji se bave voćarstvom, a s kojima ustanova ima
sklopljen Ugovor o poslovnoj suradnji.
Nakon uspješno završenog programa dobiva se Uvjerenje o osposobljavanju koje se može
evidentirati u elektroničkom zapisu podataka iz područja radnih odnosa (e-radnoj knjižici).
Prijave za upis se primaju tijekom cijele godine, a nastava počinje po formiranju grupe.

Informacije:
099 731 2506
nevenka@hd-petrinja.hr