U subotu, 2. ožujka održali smo treću radionicu na temu sudioničkog upravljanja u sklopu projekta "Kultura svima". Sudioničko upravljanje je proces koji olakšava dijalog među akterima te podržava zajednicu i javne instituacije u njihovom razvoju nastojeći postići održivost kroz ekonomsku pravednost i socijalnu pravdu te očuvanje kulturnog integriteta. Uključivanje većeg broja građana uključuje širok spektar perspektiva i ideja, što rezultira novim kvalitetama programa, kao i poboljšanim i transparentnim upravljanjem.

ks 3 radionica sudionicko2 web

Ovakve radionice okupljaju predstavnike javnog i civilnog sektora te pomažu prepoznavanju javnih potreba u kulturi. Radionicu je vodio Drago Vručinić koji je naglasio da kvalitetni programi u kulturi također mogu pozivino utjecati na razvoj turizma. Sudionici su spomenuli trenutno neiskorišen prostor u prizemlju Hrvatskog doma u kojem je nekada uspješno radio restoran. Ugostiteljska bi ponuda privukla više posjetitelja na događanja u domu i mogla bi biti značajan izvor samofinanciranja javne ustanove u kulturi.

Boje i osjećaj slobode u prostoru

Sudionici su se složili da prostorije Hrvatskog doma izgledaju neprivlačno i treba ih osvježiti. Moderniji bi dizajn dao svježinu, boje i topliji ugođaj posteljima. Zašto se ne bi osuvremenio prostor i vratio u funkciju glavni ulaz s Gupčeve ulice? Anketa je pokazala da bi mnogi sugrađani volontirali u domu. Možda bi oni prije nekih važnih događanja na ulazu mogli pozdravili goste i upoznali ih s aktivnostima doma? Zašto ne bi na ulaz u dom stavili info panele i slike ili skulpture lokalnih umjetnika?
Razgovaralo se i o tome kako možemo iskoristiti atrij Hrvatskog doma. Mogu li se u njemu provoditi komercijalni programi? Za koju publiku? Kakvi bi to programi mogli biti? Sve su to teme o kojima će se sigurno još puno razgovarati u nastavku projekta Kultura svima.

ks 3 radionica sudionicko4 web

Razlog postojnja i smjer kretanja

Misiju možemo definirati kao razlog postojanja. Viziju pak bismo mogli opisati kao zvijezdu vodilju tvrtke određuje njen smjer kretanja. POU Hrvatski dom nema niti jedno, niti drugo. To svakako nije dobro, jer ako ne znamo kamo želimo ići, ni jedan nas put neće tamo odvesti. Na radionici se raspravljalo može li ovakva misao biti misije POU Hrvatski dom:

Stvaranje i održavanje neovisnog kulturnog prostora dostupnog za kreativno izražavanje i očuvanje kulturnog identiteta zajednice.

Sudionicima se misao svidjela. Što vi mislite, može li to biti misija POU Hrvatski dom?

ks 3 radionica sudionicko3 web

Otvorenost u planiranju i kreiranju programa

Razgovaralo se o strukturi odlučivanja, posebno o ulozi upravnog vijeća POU Hrvatski dom. Može li se unaprijediti stvaranje kulturnog programa i mogu li u tom procesu sudjelovati zainteresirani građani?

U upravljanju i kreiranju programa potrebno je voditi računa o novim europskim i svjetkim praksama upravljanja u kulturi. Suvremena javna ustanova u planiranje i odlučivanje mora uključiti ljude, građane i zajednicu kojoj pripadaju javni resursi o kojima se odluke donose. Na taj će način proizvoditi sinergijske učinke, dakle surađivati s drugima i stvoriti dobre rezultate.

Kao primjer participativnog upravljanja u kulturi Drago Vručinić je spomenuo KulturKontakt sa sjedištem u Beču. 

ks 3 radionica sudionicko5 web

Četvrta, ujedno i zadnja radionica iz ciklusa radionica o sudioničkom planiranju i upravljanju održat će se u subotu 09.03.2019.


Radionica je dio projekta Kultura svima. Sadržaj poziva i radionice isključiva je odgovornost POU Hrvatski dom Petrinja

esf svi web

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda