Radionica „Analiza stanja i potreba u kulturi“ bila je prilika za razgovor i promišljanje o kulturnoj ponudi Petrinje. Radionica se održala u subotu 9. veljače 2019. u Hrvatskom domu. Odazvala su se 22 sudionika iz javnog i civilnog sektora, ljudi iz naše zajednice koji žele dati doprinos razvoju kulture u gradu. Govorili smo o trenutnom stanju u kulturi ali i potrebama koje mogu značajno popraviti postojeću kulturnu ponudu.

 KS radionica analiza potreba 2019 1

Radionica je dio projekta „Kultura svima“ kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja zajedno sa svojih pet lokalnih udruga koje su partneri u projektu. Ovo je treća radionica u sklopu projekta, a vodila ju je Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative iz Zagreba.

U grupama se raspravljalo o nekoliko važnih područja kulture kao što su likovna umjetnost, književnost, kazalište i film, glazba i ples te alternativna umjetnost.

KS radionica analiza potreba 2019 web 12

LIKOVNA UMJETNOST

Skupina sudionika koju je povezala likovna umjetnost se složila da postoje prostorni resursi. Imamo galeriju Krsto Hegedušić, a i Petrinjska udruga likovnih umjetnika „Petriart“ koja djeluje od 1975. godine ima prostor u sklopu zgrade Hrvatskog doma. U Petrinji se brojni pojedinci bave likovnom umjetnosti. U galeriji se organiziraju brojne likovne izložbe, a odnevno se izložbe organiziraju i u Interpretacijskom centru baštine Banovine (ICBB) koji je nova županijska ustanova u kulturi. KUD „Prosvjeta“ svake godine organizira likovne kolonije. Članovi udruge Petriart sudjeluju u brojim likovnim kolonijama tijekom godine.

KS radionica analiza potreba 2019 web 16

Raspravljalo se o tome imaju li svi amaterski umjetnici priliku postaviti izložbu u galeriji i pod kojim uvjetima. Naravno, uvijek su problem i financije za razvoj likovne umjetnosti. Također nemamo javni atelje u kojem bi se umjetnici kreativno izraziti pa sada svi rade u svojim domovima. Možda je to jedan od razloga slabe komunikacije i suradnje među lokalnim umjetnicima. Stvaranje umjetnosti u Petrinji proizlazi iz individualnih motiva pojedinaca kojima je slikarstvo „hrana za dušu“.

U zadnje vrijeme se kroz "Glinenu priču" i rad lokalnih lončara puno više govori o umjetničkoj keramici koja se kod nas razvija na tradicionalnoj lončarskoj tradiciji pa se kao potreba spomenuo suvremeni keramički atelje. Učenikčka zadruga "Lovreki" također uspješno radi umjetničke predmete od keramike i stakla.

KS radionica analiza potreba 2019 web 10

KNJIŽEVNOST/POEZIJA

Gradska knjižnica i čitaonica svakako je ključni nositelj ove vrste umjetnosti u Petrinji. U skupini sudionika koji su analizirali književnost i poeziju bio je i ravnatelj knjižnice pa smo iz prve ruke doznali sve o aktivnostima kjižnice. U knjižnici se organiziraju predstavljanja knjiga i večeri poezije. Ovdje je potrebno spomenuti i poetsko-glazbene večeri Zalogaje poezije koje naši sugrađani, pjesnici, organiziraju u kafićima. Zahvaljući njima ugostiteljski objekti su dobili novi i suvremen sadržaj, kulturne večeri koje su jako dobro posjećene.

Naravno, Gradska knjižnica i čitaonica organizira „Noć knjige“ ali i druge aktivnosti kao što su predstavljanja putopisa, izložbe, igraonice, predavanja itd… Spomenuo se i Internet radio za koji knjižnica ima potrebnu tehniku, ali nema zainteresiranih sugrađana.

KS radionica analiza potreba 2019 web 13

Kao ključna potreba spomenuta je knjižnica dostupna svima, pa i osobama s invaliditeom. Nadamo se da će se taj problem uskoro riješiti jer počinje adaptacija stare zgrade klaonice u modernu knjižnicu pored Kupe. Također su nam potrebne posjete poznatih autora (koje treba i platiti), financije za tisak zbornika radova učenika srednjih i osnovnih škola. Dobro bi nam došao i sajam knjige itd…

KAZALIŠTE I KINO

Hrvatski dom je ključni nositelj kazališnih i kino predstava. Zaposlenici doma su sudjelovali na radionici pa su mogli dosta reći o postojećim aktivnostima unutar doma. U Hrvatskom domu povremeno imamo predstave za odrasle i djecu. U sklopu doma djeluje amaterska dramska sekcija koju smo prošle godine mogli vidjeti u sjajnoj izvedbi predstave „Gospoda Glembajevi“. Zadnje tri godine se održavaju Petrinjski diletanstski kazališni susreti. Održano je i nekoliko tematskih predstava koje su izvodile osobe s invaliditetom.

U sklopu POU Hrvatski dom imamo 2D i 3D kino u kojem jednom tjedno možemo gledati hit filmove. Za djecu su subotom ujutro organiziramo kino matineje.

KS radionica analiza potreba 2019 web 14

Sudionici su se suglasili da nam treba više predstava za djecu i odrasle. Recimo, zašto nam srijeda ne bi bila kazališni dan? Djecu bi veselile i lutkarske predstave. Trebali bi imati ameterske kazališne skupine za djecu ali i za osobe starije životne dobi.

U kinu bi naši sugrađani rado gledali i neke druge filmove koji nisu u kategoriji „hit filmova“. To su dokumentarni filmovi, amaterski filmovi, ali i stari crno-bijeli filmovi, ljubići, Tarzani i sl. Dobro bi bilo da takvi filmovi budu isti dan u isto vrijeme, da građani dobiju naviku odlaska u kino. Kao potreba je spomenuto ljeto kino u atriju Hrvatskog doma.

Veseli nas s vama podijeliti vijest da u sklopu projekta „Kultura svima“ upravo nabavljamo razglas, projektor i rasvjetu, kao i stolice za ljetno kino u atriju.

KS radionica analiza potreba 2019 web 9

PLES I GLAZBA

U Petrinji imamo uspješan Športski plesni klub „Petrinia“, akrobatski rock'n'roll klub, imamo brojne KUDove koji njeguju kulturnu baštinu, sjajne su i naše mažoretkinje, imamo i ZUMBA aerobik, donedavno smo imali balet i trbušni ples. Postoji škola plesa, organiziraju se plesna natjecanja i manifestacije.

Na glazbenoj sceni imamo Gradsku limenu glazbu i njihov Big Band, puhački orkestar koji djeluje kao sekcija Hrvatskog doma, a tu su i zborovi Slavulj koji ima muški zbor i Petrusice, zbor mladih Mato Bučar, crkveni zbor te zborovi u obrazovnim ustanovama. Ne treba zaboraviti ni sve druge lokalne  bendove kojih je uvijek bilo u Petrinji i koji su na uveseljavali na glazbenim zabavama. U gradu imamo glazbenu školu.

Naravno, tu su opet naši KUDovi, folklorni ansabli i tamburaski sastav Hrvatskog doma. Organiziraju se smotre zborova i večeri folklora.

KS radionica analiza potreba 2019 web 15

Za sve gore navedene aktivnosti potreban je prostor kojeg ponekad nedostaje. Potrebno nam je više radionica plesa i glazbe. Na primjer, neki žele plesati salsu i hip-hop. Trebamo u ugodan klub bez folk glazbe. Potrebno je više uključivati ranjive skupine i poticati aktivizam mladih.

KS radionica analiza potreba 2019 web 8

ALTERNATIVNA SCENA

Nositelji alternativne scene obično su mladi, ali ne samo oni. Tu su prije svega bendovi (rock, punk, rap, hip-hop), Udruga IKS organizira multikulturalne večeri i Socijala fest. Postoje večeri poezije/Art Cocktail. Na žalost, imamo slab aktivizam mladih i rad udruga mladih kao što je K.R.I.D. Alternativna scena se ne nalazi u prioritetima lokalnih i regionalnih natječaja za potrebe u kulturi. Vjerojatno je to jedan od razloga slabo razvijene alternativne scene. Prije svega, trebaju nam amaterski susreti koji će okupiti ametere koji se bave fotografijom, likovnom umjetnosti, glazbom, kazalištem… Nemamo alternativnu amatersku scenu kao što je kazalište potlačenih (forum teatar).

KS radionica analiza potreba 2019 web 7

U konačnici, nemamo aktivan klub mladih kao ni prostor za alternativne sadržaje.

Na kraju radionice predstavljen je sažetak privremenih rezultata ankete. O tome nećemo pisati u ovom tekstu jer ćemo uskoro imati završne razultate o kojima ćemo vas detaljno informirati.

KS radionica analiza potreba 2019 web 6

KS radionica analiza potreba 2019 web 5

KS radionica analiza potreba 2019 web 1


 

Radionica je dio projekta Kultura svima. Sadržaj poziva i radionice isključiva je odgovornost POU Hrvatski dom Petrinja

esf svi web

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda