U POU Hrvatski dom Petrinja,26.1.2019., s početkom u 9 sati počela je druga od ukupno četiri radionice na temu sudioničkog planiranja i upravljanja. Radionice su organizirane u sklopu projekta „Kultura svima“ koji je je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt provodi Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja u suradnji sa partnerima. Radionicu je vodio gospodin Drago Vručinić, trener sa bogatim iskustvom u razvoju zajednice.

 IMG 20190126 095135

Proces sudioničkog planiranja i upravljanja potiče i otvara važne teme o sudjelovanju javnosti u procesima donošenja odluka u području kulture, potiče rasprave o kulturnoj politici, te uključuje različite dionike u kulturu.

Dakle, sudioničko upravljanje omogućuje ulazak građana u procese donošenja odluka kroz njihovo osnaživanje u upotrebi demokratskih instrumenata kako bi transformirali institucije te ‘poboljšali kvalitetu demokracije’.

 

Na početku radionice, novi sudionici su se predstavili, te su iznijeli svoja očekivanja od radionice. Sudionici su se osvrnuli i na prethodnu radionicu te su iznijeli očekivanja od ukupnog procesa nakon završetka cijelog ciklusa. Razgovaralo se je tko bi sve trebali biti sudionici u procesu sudioničkog planiranja i upravljanja, te na koji način svi dionici sudjeluju u procesu. Poseban naglasak na radionici je bio na pristupima i metodologiji sudioničkog planiranja.

IMG 20190126 111450

Sudionici radionice su bili iznimno aktivni te smo uspjeli detektirati sljedeće probleme: - radionici nema predstavnika lokalne samouprave

- u organizaciji rada očit je nedostatak koordinacije između različitih aktera pa se kulturni događaji često preklapaju

- nema dovoljno informacija i planiranja kad su kulturna događanja u pitanju

- mladi ističu da je problem manjka sadržaja

- nemaju poticaj da sudjeluju u kulturnom životu

- nigdje nema dostupnog rasporeda aktivnosti koje se događaju u domu

Sudionici su predložili da je dio rješenja za neke od navedenih problema koordinator, osoba koja će voditi računa o organizaciji događaja,te da se ne preklapaju.

Također jedan od problema koji se je uočio je i inertna scena građana. Iz nekog razloga informacije ne dolaze do građana, tako da se je zaključilo da je potrebno više informirati građane. Predložili su da bi video zid na kojem bi jasno bila vidljiva događanja u domu povećao vidljivost i informiranost građana o zbivanjima u POU Hrvatski dom Petrinja.

IMG 20190126 111415

Također se je razgovaralo i budućem radu POU Hrvatski dom Petrinja. Zaključili smo buduće funkcioniranje doma bilo optimalno treba imati jasnu viziju i misiju, jasan plan i cilj, ljudski resursi se trebaju unaprijediti, te se otvoriti prema sugestijama javnosti. Jedan od prijedlog je bio i organiziranje studijskog putovanja po kulturnim centrima u Europi da se upoznaju primjeri dobre prakse.

IMG 20190126 113927

Posebno zanimljiv dio radionice je bio radu grupama. Sudionici koji su bili podijeljeni u grupe dobili su tlocrt POU Hrvatskog doma Petrinja. Zadatak je bio da osmisle na koji način bi se koristili prostorni resursi pri tom su morali potpuno zanemariti kakvo je trenutno stanje. Ideja je bilo mnoštvo od prostorija za odmor, do multimedijskih dvorana i stalnog postava u kojem bi bio prikazan razvoj kulturnog života u Petrinji (od osnivanja grada do danas).

IMG 20190126 111457

Kao jedan od zaključaka se je nametnuo da ako želimo da proces javno – civilnog partnerstva zaživi, te ako želimo da sudioničko planiranje i upravljanje ima smisla, na sljedeće projektne aktivnosti bi trebalo pozvati i predstavnike Turističke zajednice grada Petrinje, odjel za društvene djelatnosti grada Petrinje, škole, udruge, predstavnike učiteljskog fakulteta, crkve i ICBB-a.

1

 Ovom prilikom bi htjeli pozvati sve koji su zainteresirani da se kulturna scena u našem gradu popravi, bude bolja, vidljivija i pristupačnija građanima, te okrenuta njihovim interesima odazovu na buduće radionice koje ćemo organizirati. Prvenstveno se nadamo da će se aktivnije uključiti organizacije civilnog društva koje djeluju na području kulture, javne ustanove u kulturi te predstavnici lokalne samouprave.

 

Naša sljedeća radionica će biti 9.2.2019. s početkom u 9 sati, naglasak će biti na analizi stanja i potreba u kulturi. Radionicu će voditi Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative iz Zagreba. Svi zainteresirani se mogu javiti voditeljici projekta Selmi Buljubašić na telefon 044 815 175 ili 044 815 205.

 


 

Radionica je dio projekta Kultura svima.

esf svi web

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda