O HRVATSKOM DOMU...

 

Hrvatski dom Petrinja osnovan je 1913. godine, a osnovala su ga osam petrinjskih društava u zgradi Svratišta "K lavu". Pod tim nazivom djeluje sve do 1941. godine kada je zgrada srušena. Nova zgrada je bila predviđena za potrebe Velike župe Gora, no to nije ostvareno zbog ratnih okolnosti toga doba. Ipak, 1942. godine započela je izgradnja temelja budućeg zdanja prema projektu Egona Steinmanna. Nakon 2. svjetskog rata arhitekt Aleksandar Freudenreich preuređuje postojeći projekt i započinje izgradnja zgrade kakvu danas imamo.

Dom kulture Petrinja otvoren je 28. studenog 1954. godine  svečanom akademijom, a nekoliko dana kasnije, 5. prosinca u velikoj dvorani doma izvedena je komična opera "Ero s onoga svijeta" pod ravnanjem maestra Jakova Gotovca u izvedbi opere Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb.

Tijekom tog dugog perioda, ustanova je više puta mijenjala ime, no  razlog zbog kojeg je utemeljena, kroz vrijeme je dobivao na značaju i vrijednosti. Osnovna djelanost je kultura i umjetnost, a imperativ kroz sve protekle godine bio je očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicije grada Petrinje i okolinih mjesta. Sa svakom novom godinom rada zaposlenici ustanove i njihovi suradnici znali su koliko je važna nadogradnja i prezentacija vrlo vrijednih kulturnih sadržaja.

Građani Petrinje i stanovnici okolnih mjesta su imali prilike na pozornici velike kazališno-koncertne dvorane vidjeti popularne kazališne predstave, prisustvovati koncertima naših najpoznatjih koncertnih umjentika, pogledati najnovija filmska ostvarenja. U okviru ustanove djelovala je knjižnica, muzička škola, disco klub. Obrazovni program uključivao je i auto školu kao i učenje stranih jezika. U prizemlju zgrade radila je radio-postaja.

Godine 1987. u zgradi nekadašnjeg Vatrogasnog doma Petrinja otvarena je Galerija "Krsto Hegedušić i suradnici" koja je ubrzo nakon osnutka 1988. priključena Hrvatskom domu. Kroz godine djelovanja u galeriji su prezentirane vrlo vrijedne i značajne izložbe hrvatskih likovnih umjetnika.

Slijedom zakonskih odredbi neke djelatnosti su morale biti izdvojene iz djelatnosti učilišta.

Obzirom da je Petrinja grad umjetnosti i umjetnika mnogi od njih su prve svoje koncerte, likovna djela ili pisanu riječ imali prilike prezentirati u dvoranama ustanove.

Pored gostovanja profesionalnih kazališnih kuća, tijekom godina na scenu smo postavili petnaestak kazališnih predstava za djecu, a deset godina u zgradi je djelovao i baletni studio čiji rad u narednom periodu namjeravamo obnoviti.

Očuvanje tradicijskih običaja, pjesme, plesa i narodne nošnje našeg kraja vidi se kroz bogate programe Folklornog ansambla "Petrinjčica".  Petrinjski betlemaši koji su od 2015. godine proglašeni nematerijalnim kulturnim dobrom u Republici Hrvatskoj djeluju u sastavu folklnornog ansambla. Petrinjski Betlemaši su prikaz tradicionalog božićnog običaja koji se zadržao do danas.  Značajni programi kroz godinu su Smotra folklora, Petrinjski kazališni diletantski susreti, Božićni koncert, Večer tamburice pod nazivom "Pepi u spomen". Pored toga ostvaren je veliki broj gostovanja ansambla i Tamburaškog orkestra koji djeluje pri ansamblu.

U sastavu ustanove već niz godina radi Petrinjski puhački ansambl koji je održao bezbroj koncerata vezano uz manifestacije u gradu te ostvaruje i gostovanja u okolnim gradovima.

Značajnu ulogu ima Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje u okviru svog djelovanja radi s mladima, obiteljima. Kroz mnogobrojne radionice nastoji se djelovati preventivno na sve vrste ovisnosti ili se uključuje u vrijeme kriznih stanja te je voditelj Savjetovališta putem telefona ili e-maila na raspolaganju cijeli dan korisnicima u potrebi. Voditelj Savjetovališta je stručna osoba, psiholog s velikim iskustvom u radu. Djelovanje je prošireno ne samo na ustanovu već i na okolna mjesta i gradove kojima se izlazi u susret jer nemaju trenutno adekvatnu mogućnost preventivnog djelovanja.

Rad s djecom je posebno naglašen kroz djelovanje Kabineta za logopediju koji je obuhvatio veliki broj djece vrtićke i školske dobi. Jednako tako kontinuirano se radi na predavanjima, radionicama i edukativnim programima. Voditeljica je stručna osoba koja ima već ima niz značajnih rezultata u svom radu.

U prostorima ustanove svoje programe prezentiraju sve gradske udruge, osnovne i srednja škola, Učiteljski fakultet, Gradska limena glazba, Hrvatsko pjevačko društvo "Slavulj" kao i kulturno umjetnička društva.

Osnivač i vlasnik ustanove je Grad Petrinja s kojim se ostvaruje kontinuirana suradnja tijekom cijele godine.