Petak, 19.6.2020. u 18 sati

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe slika

 

SLAVO STRIEGL

(IZ ZBIRKE TONKOVIĆ)

 

Petak, 19.6.2020. s početkom u 18 sati u galeriji "Krsto Hegedušić"

 

Iz kataloga izložbe, B. Vrga:

Posebno mjesto u kolekciji Tonković pripada slikaru Slavoljubu (Slavi) Strieglu  čiji radovi u kvantitativnom i kvalitativnom smislu čine njezinu relevantnu podcjelinu. Epitetiziran kao 'dobar duh grada Siska' i 'sanjar s Kupe', 'velikan iz tišine'  i 'sisački umjetnik 20. stoljeća', Striegl je tijekom svoga 75 - godišnjeg djelovanja stvorio velik opus sastavljen od crteža, monotipija, akvarela, pastela, tempera na papiru, ulja na platnu i staklu, kolaža i grafika.

Likovna djela Slave Striegla  uvrštena u  Zbirku Tonković posljedica su smišljene sakupljačke strategije i svjesnog htijenja njezinih vlasnika da kontinuirano kolekcioniraju  što veći broj radova upravo ovoga slikara  zahvaljujući čemu je upravo on kvantitativno najzastupljeniji umjetnik u njihovoj Zbirci.

Pokrivajući kronološki  raspon od šezdeset godina, koliko dijeli ulje na platnu  Košara s voćem, datirano  1938. i pastel Ženski akt sa insektom iz 1998., Strieglova djela svojim opsegom i intenzitetom predstavljaju više nego kvalitetni segment njihove Zbirke koji zorno zrcali cjelinu njegova opusa.

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Petrinje.