Galerija Krsto Hegedušić osnovana je 1987. godine kao memorijalna galerija koja nosi ime Krste Hegedušića, rođenog u Petrinji, 26. studenog 1901. godine. Suradnici majstorske radionice Krste Hegedušića poklonili su 1987. godine svoje radove za fundus galerije i za realizaciju stalnog postava Krste Hegedušića i suradnika njegove Majstorske radionice 1950. -1975. godine.

Znatan dio fundusa je nestao tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.), međutim inicijativom Ministarstva kulture i tadašnjeg ministra Bože Biškupića, galerijski fundus se obnavlja donacijom od 37 radova umjetnika koji su većinom bili suradnici Hegedušićeve Majstorske radionice. Od 1996. godine galerija Krsto Hegedušić realizira redoviti izložbeni program kao i popratne diskurzivne aktivnosti s ciljem promicanja hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, te aktivno sudjeluje u prezentaciji i promociji lokalne umjetničke i kulturne baštine i aktualne umjetničke scene.

Galerija djeluje u sastavu POU Hrvatski dom Petrinja te svoj program realizira u galerijskom prostoru na adresi Šetalište J.J. Strossmayera 1 u Petrinji.

 Galerija Krsto Hegedušić Petrinja

sssssss

Dio fundusa galerije