POU Hrvatski dom Petrinja

Matija Gupca 2, 44250 Petrinja

hdp@hd-petrinja.hr

+385 44 815 175

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije priprema jednostavnih slatkih jela

HZZ VAUČER

Sadržaj programa:
SIU 1: Zaštita na radu u turizmu i ugostiteljstvu (razina 4)
SIU 2: Sanitarno higijenski uvjeti u ugostiteljstvu (razina 4)
SIU 3: Osnove slastičarstva (razina 4)
Uvjeti za upis u program:
Posjedovanje kvalifikacije na razini 1
Važeća sanitarna iskaznica
Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova
pripreme jednostavnih slatkih jela
Uvjeti stjecanja programa (završetka programa):
Stečenih 8 CSVET bodova
Uspješna završna provjera stečenih znanja, usmenim i/ili pisanim provjerama te provjera
vještina polaznika, projektnim i problemskim zadatcima a temeljem unaprijed određenih
kriterija vrednovanja postignuća.
O završnoj provjeri vodi se zapisnik i provodi ju tročlano povjerenstvo.
Svakom polazniku, nakon uspješno završene završne provjere, izdaje se Uvjerenje o
osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije priprema jednostavnih slatkih jela.
Kompetencije koje se programom stječu:
1.
2.
3.
4.
Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
Samostalno odabrati primjerene uređaje i pribor za rad i racionalno ih upotrebljavati
Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske
obrade slastica
5.
6.
7.
8.
9.
Kontrolirati kvalitetu izrađene slastice organoleptičkom kontrolom
Rezati i oblikovati slastice
Puniti i ukrasiti slastice
Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
Promicati gastronomsku kulturu i zdrav način ishrane
10.
11.
Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih
postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu
Trajanje i načini izvođenja nastave:
Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije priprema jednostavnih slatkih jela,
provodi se redovitom nastavom u trajanju od 200 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog
dijela programa na daljinu u stvarnom vremenu.
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja i poučavanja u trajanju od 62
sata, dijelom učenjem temeljenom na radu u trajanju od 103 sata, a dijelom samostalnim
aktivnostima polaznika u trajanju od 35 sati.
Učenje temeljeno na radu obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih
radnih zadaća u simuliranim uvjetima. Kod polaznika se potiče razvijanje samostalnosti i
odgovornosti u izvršenju radnih zadaća kao i razvijanje suradničkih odnosa s ostalim
sudionicima u zajedničkom radu te stvaranje budućih kvalitetnih poslovnih odnosa.
Prijave za upis se primaju tijekom cijele godine, a nastava počinje po formiranju grupe.

Informacije:
099 731 2506
nevenka@hd-petrinja.hr