POU Hrvatski dom Petrinja

Matija Gupca 2, 44250 Petrinja

hdp@hd-petrinja.hr

+385 44 815 175

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije ekološka proizvodnja povrća

Sadržaj programa:
SIU 1: Mjere zaštite na radu u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji i u uzgoju i držanju životinja (razina 4)

SIU 2: Ekološka proizvodnja povrtnih kultura (razina 4)

SIU 3: Primjena mjera zaštite bilja u ekološkom uzgoju (razina 4)

SIU 4: Skladištenje ekoloških proizvoda (razina 4)

Uvjeti za upis u program:
– posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1 HKO-a (završena osnovna škola) liječnička svjedodžba medicine rada za poslove ekološke proizvodnja povrća
– navršenih 18 godina starosti

Uvjeti stjecanja programa (završetka programa):
Stečenih 10 CSVET bodova

Uspješna završna provjera stečenih znanja usmenim i/ili pisanim putem, projektnim i problemskim zadatcima temeljem unaprijed određenih kriterija vrednovanja postignuća

Provjera vještina u ekološkoj proizvodnji povrća na konkretnim radnim zadacima prema,propisanim standardima i normativima uz primjenu alata i uređaja na siguran način kao i pravilnu primjenu mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te korištenjem osobnih zaštitnih sredstava.

Svakom polazniku nakon uspješno završene provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacijem ekološka proizvodnja povrća

Kompetencije koje se programom stječu:
– Koristiti vrtni i ručni alat poštujući mjere zaštite pri radu
– Provoditi proces biljne proizvodnje kontinuirano prema pravilima struke na konvencionalan i/ili ekološki način samostalno i u timu
– Provesti proces osnovne obrade tla na proizvodnim površinama
– Provesti dopunsku obradu tla na njivi
– Izvršiti tehnološki proces sjetve i/ili sadnje poljoprivrednih kultura
– Procijeniti stanje kultura za određivanje vremena za žetvu i/ili berbu
– Provesti žetvu i/ili berbu poljoprivrednih kultura
– Prepoznati korove u usjevu/nasadima
– Prepoznati bolesti na biljkama
– Prepoznati štetnike na biljkama
– Primijeniti sredstva za zaštitu bilja sukladno karakteristikama i uputama sprječavajući fitotoksičnost i toksičnost
– Pravilno koristiti uređaje i strojeve za aplikaciju sredstava za zaštitu bilja
– Sudjelovati u pripremi ekoloških pripravaka za zaštitu bilja

Trajanje i načini izvođenja nastave
Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije ekološka proizvodnja povrća provodi se redovitom nastavom u trajanju od 250 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu (u slučaju kad ustanova posjeduje materijalne uvijete za izvođenje online nastave).

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od 50 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 150 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 50 sati.

Učenje temeljeno na radu provodi se u radnim uvjetima u regionalnim centrima kompetentnosti, u tvrtci/OPG-u s kojim ustanova ima sklopljen Ugovor o poslovnoj suradnji i/ili na pokušalištima/praktikumima ustanove odnosno terenu za koji ustanova ima odgovarajući dokument o korištenju površina za ekološku proizvodnju povrća s relevantnim certifikatima.

Nakon uspješno završenog programa dobiva se Uvjerenje o osposobljavanju koje se može evidentirati u elektroničkom zapisu podataka iz područja radnih odnosa (e-radnoj knjižici).

Prijave za upis se primaju tijekom cijele godine, a nastava počinje po formiranju grupe.

Informacije:
099 731 2506
nevenka@hd-petrinja.hr