Izložbe:


Orgulje umjetničke radionice Heferer

Četvrtak, 4.5.2017. u 18.30 sati

„Orgulje umjetničke radionice Heferer“

 

Kustosica izložbe: Elizabeta Wagner

Suradnici: Tomislav Faullend Heferer i Edmund Andler Borić

 

Prostor galerije „Krsto Hegedušić“ u Petrinji će u sklopu ovogodišnjeg ciklusa koncerata u organizaciji Ars organi Sisciae ugostiti izložbu pod nazivom „Orgulje umjetničke radionice Heferer“. Posjetiteljima će na 10-tak panoa biti predstavljen sažeti pregled rada Umjetničke radionice Heferer.

Radionica kontinuirano djeluje od 1849. kada ju je Mihael Heferer utemeljio u Grazu. Prve orgulje u Hrvatskoj sagradio je 1867. Ubrzo seli tvrtku u Zagreb gdje započinje suradnju s arhitektom Hermannom Bolléom s kojim gradi velike orgulje u Svetištu Majke Božje Bistričke. Nauk je prenio na nećaka, Ferdu Heferera Hubmanna koji započinje proizvodnju klavira i širi područje djelovanja na susjedne države. Nastavlja surađivati s arhitektima pa tako s Josipom Vančašem gradi orgulje Katedrale u Sarajevu. Tijekom “zlatnog doba”, radionica je izgradila 118 instrumenata među kojima i izvorne orgulje crkve sv. Lovre u Petrinji, uništene u Domovinskom ratu.

August Faulend (Faullend) je preuzeo tvrtku tijekom teškog perioda, neposredno nakon prvog i za vrijeme drugog svjetskog rata kada je djelovanje radionice stagniralo. Nevoljama usprkos, August potpisuje nekoliko značajnih instrumenata, uključujući poznate orgulje Nadbiskupskog sjemeništa na Šalati u Zagrebu. Danas se u nanovo sagrađenoj crkvi sv. Lovre u Petrinji nalaze orgulje iz zagrebačke crkve sv. Marka koje je Ferdo sagradio 1891., a August povećao i restaurirao 1935. godine.

Nakon Augusta, radionicu preuzima Ivan Faullend Heferer koji je započeo suradnju sa državnim institucijama za zaštitu spomenika kulture, objavio prvu cjelovitu organološku studiju u Hrvatskoj i uspostavio i danas priznata načela za sistematizaciju i odgovarajuće restauratorske ili konzervatorske zahvate na povijesno vrijednim instrumentima. Danas radionicu vode Ivanovi sinovi Tomislav i August.

Obitelj Heferer je iznjedrila pet generacija graditelja. Opus čini 236 sagrađenih orgulja, mnoštvo harmonija i velik broj restauriranih instrumenata. Ova izložba prikazuje tek fragmente povijesti jedne od rijetkih obitelji u Europi koja se gradnjom orgulja bavi 168 godina u kontinuitetu i koja je uspjela opstati kroz sve društvene sisteme, ratove i krize koji su se izmjenjivali na ovim prostorima.

Na monitoru u izložbenom prostoru posjetitelji će također moći pogledati dokumentarni film Mire Wolf "Majstori orguljari - Heferer i sinovi" u produkciji HRT-a.

 

Elizabeta Wagner

 

Osobe za kontakt:

Elizabeta Wagner, kustosica izložbe, 098 1773 312

Edmund Andler Borić

 

Izložba je otvorena do 20.5.2017.Usamljeni divovi-kamena svjedočanstva

Utorak, 25.04.2017. u 19 sati

 

''Usamljeni divovi - kamena svjedočanstva''

Izložba fotografija starih gradova i utvrda Hrvatske

 

Organizatori izložbe:

 

Arheološki muzej u Zagrebu

Grad Petrinja, Upravni odjel za društvene djelatnosti

Galerija Krsto Hegedušić / POU Hrvatski dom Petrinja

 

 

Zahvaljujući strateškom položaju, područje naše zemlje oduvijek je bilo mjesto susreta i preklapanja različitih kultura i tradicija, čije je uzajamno djelovanje tijekom povijesti postavilo temelje razvoju suvremene europske države ponosne na svu raznolikost i bogatstvo svoga podrijetla. Izložbom fotografija starih srednjovjekovnih gradova i utvrda iz objektiva Tomislava Rosandića, posjetiteljima se predstavlja jedan segment tog bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa naše zemlje. Cilj je ovoga izložbeno edukativnog projekta prezentirati neke od najznačajnijih i najdojmljivijih graditeljskih spomenika, ujedno i arheoloških nalazišta te ukazati na vrijednosti koje ovu vrstu nepokretne kulturne baštine čine iznimno važnom iz raznih perspektiva. Stari su gradovi specifična i, iako gustoćom neravnomjerno raspoređena, vrlo zastupljena vrsta baštine na teritoriju Hrvatske. Bilo da je riječ o starom gradu, tvrđavi, utvrdi, kaštelu, burgu ili dvorcu, ovi nam kameni čuvari prošlosti redovito izazivaju divljenje ali i podsjećaju na našu društvenu odgovornost u brizi za njihovim očuvanjem.

 

Mjesto održavanja: Galerija Krsto Hegedušić, Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 1, Petrinja

Vrijeme trajanja: 25. travanj – 13. svibanj 2017. godine

Autor fotografija: Tomislav Rosandić

Kustosice izložbe: Anita Dugonjić, Alma Trauber

Grafičko oblikovanje i priprema: Srećko Škrinjarić

Tehnička realizacija postava: Ivan TrohaIzložba ''Uskrsna svjetlost''

Utorak, 11. travnja 2017., 18,00 sati

Izložba pod nazivom ''Uskrsna svjetlost'' u organizaciji Hrvatske žene Petrinja ove godine realizirat će se pod tematskim smjernicama: Veronikin rubac i Zvon drage nam Hrvatske riječi.

Radove na izložbi će ustupiti članice Hrvatske žene Petrinja i Udruge ''Đeram'' iz Dragotinaca.

 

 Stipan Tadić: Motivi iz okolice/Dijalog s Hegedušićem

Četvrtak, 6.4.2017. u 19 sati

 

Galerija Krsto Hegedušić predstavlja novi ciklus izložbi pod nazivom ''U gostima kod Hegedušića''.

Prvi umjetnik – gost nije slučajno Stipan Tadić. Ovaj izložbeni koncept umjetnika u gostima upućuje na anticipaciju i prezentaciju suvremene umjetnosti u okrilju galerije Krsto Hegedušić kao logičan nastavak postulata koje je svojevremeno imala slavna Majstorska radionica Krste Hegedušića te koja je oblikovala značajan broj različitih umjetničkih identiteta čiji opusi danas čine modernu i suvremenu hrvatsku umjetnost, a čiji odjeci se i u ovom momentu mogu prepoznati u radovima mnogih umjetnika. Svojim novim ciklusom pod nazivom Motivi iz okolice/Dijalog s Hegedušićem, Stipan Tadić predstavlja najnoviji ciklus radova koji je, u jednom svom segmentu, nastao kroz suvremenu interpretaciju Hegedušićevog ciklusa crteža Podravski motivi nastalih u periodu 1931-1933. godine.

Demistifikacija umjetnosti, kretanje unutar kompleksnog polja realističnog slikarstva u 21. stoljeću, bilježenje osobnog, svakodnevnog, neposrednog kao i ustrajan i kontinuiran rad neka su od obilježja Tadićevog opusa. Tadićeve kompozicije, opservacije, kao i stvaranje vlastitih paralelnih svjetova, koji postoje u sadašnjosti Krste Hegedušića kao i u sadašnjosti Stipana Tadića, stvaraju nadrealnu vremensku podudarnost, sinkronicitete koji potvrđuju našu univerzalnu ljudsku sudbinu.

Izložbu Motivi iz okolice/Dijalog s Hegedušićem moći ćete pogledati u galeriji Krsto Hegedušić u periodu 6. – 30. travnja 2017. godine.Templari i njihovo nasljeđe

Srijeda, 8. ožujka 2017. u 18 sati          

 

 

Upravni odjel društvenih djelatnosti Grada Petrinje i POU Hrvatski dom Petrinja/Galerija Krsto Hegedušić pozivaju Vas na otvorenje izložbe:

''Templari i njihovo nasljeđe''

koje će se održati u

 srijedu, 8. ožujka 2017. godine u 18,00 sati

 

Galerija Krsto Hegedušić predstavlja izložbu u organizaciji Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrine i Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Ovo je druga u nizu izložbi koje Upravni odjel društvenih djelatnosti Grada Petrinje organizira povodom obilježavanja 777 godina od kada je Petrinja postala slobodan kraljevski grad.

Izložba će predstaviti eksponate pronađene tijekom istraživačkih konzervatorsko-restauratorskih zahvata koji su prethodili rekonstrukciji župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori, koje je za izložbu ustupila Sisačka biskupija.

         Autori izložbene koncepcije su: Mladen Houška, Romana Mačković, Vladimir Demetrović i Izabela ŽilićTragom života uz rijeku Kupu

Petak, 10.02.2017. u 18 sati

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe "Tragom života uz rijeku Kupu"

u galeriji Krsto Hegedušić.

 

Za glazbeni dio otvorenja izložbe pobrinuli su se pjevači
​ Zbora mladih Matice hrvatske Petrinja ''Mato Bučar''.

 

O izložbi:

 

''Jeste li znali da Petrinja ove godine slavi 777 godina od svog osnutka, tj. od godine kada je postala slobodni kraljevski grad?
Galerija Krsto Hegedušić poziva vas na prvu u nizu od tri izložbe kojima grad Petrinja predstavlja značajne, a široj javnosti poprilično nepoznate, segmente svoje povijesti. Započinjemo, ni manje ni više, nego značajnim nalazima ostataka dlakavog mamuta koji je živio na ovim područjima i drevnim čamcem (monoksilom) koji je pronađen u petrinjskom dijelu Kupe, a datiran je u vrijeme 14.- 16. stoljeća. Za ovu izložbu dio svojih eksponata je posudio i Gradski muzej Sisak, a sve u svrhu kako bismo vas upoznali s oblicima života uz rijeku Kupu u različitim vremenskim periodima.


Organizatori izložbe su: Grad Petrinja - odjel za društvene djelatnosti i udruga ''Zrinska gora'' iz Petrinje.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Petrinje, Darinka Dumbovića. ''Noć muzeja 2017. u Galeriji Krsto Hegedušić

Petak, 27. siječnja 2017. od 18 do 24 sata

NOĆ MUZEJA 2017.

U GALERIJI KRSTO HEGEDUŠIĆ

 

Tema:

''Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo''

 

PROGRAM:

 

 

18:00 – 19:30

 

Predstavljanje bajkovnice ''Vile s flautama''

 

Bajkovnicu Vile s flautama autorice Ivane Bjelica izdao je Zagrebački ansambl flauta 2015. godine. Ivana Bjelica inspirirana Zagrebačkim ansamblom flauta  kroz devet kratkih priča upoznaje male čitatelje sa jednim čarobnim svijetom u kojem su na mjesto nota došle riječi upućene djeci koja žele otkriti što je to ples vila i kakve to mudrosti njihove priče kriju. Predivne ilustracije  napravile su  Dara Pantelić i Lorena Matić. Bajkovnicu 'Vile s flautama’ moći ćete kupiti za sebe ili svoje najbliže. Sav novac od prodaje bajkovnica namijenjen je za Centar za stručnu psihološku pomoć djeci i roditeljima 'Pričaj mi’, udrugu koja se bavi uprizoravanjem priča na Odjelu hematologije i onkologije u Klaićevoj bolnici koje za djecu imaju terapijski učinak.

 

Predstavljanje bajkovnice predstavlja zanimljivu poveznicu između aktualne izložbe ilustracija u galeriji Krsto Hegedušić, obzirom da je jedna od ilustratorica i Lorena Matić koja izlaže u sklopu izložbe i glazbe. Bajkovnica daje jedan od odgovora kako vizualizirati zvuk?

 

 

 

Nastup Zagrebačkog ansambla flauta (P. I. Čajkovski: Suita iz baleta Orašar)

 

ZAGREBAČKI ANSAMBL FLAUTA čine Renata Penezić, Tamara Coha-Mandić, Ana Batinica, Jelena Geček, Danijela Klarić-Mimica, Lidija Ljubičić, Marija Esih, Ivana Vukojević i Katarina Horvat.

 

Zagrebački ansambl flauta – ZAF - jedini ansambl takve vrste u Hrvatskoj, osnovan je 2012. godine. Jezgru sastava čini kvartet flauta, ali se ovisno o djelima broj izvođača može povećavati bez ograničenja. Ovaj jedinstveni ansambl okuplja već iskusne izvođače, mlade umjetnike i studente flaute, pružajući tako mladima rijetku priliku da steknu dragocjeno koncertno iskustvo i prošire vlastiti repertoar uz suverenu potporu iskusnih kolegica. Sve glazbenice obrazovale su se na različitim visokoškolskim glazbenim ustanovama i usavršavale u zemlji i u inozemstvu. ZAF osobitu pozornost posvećuje izvedbi djela domaćih skladatelja, potičući tako nastajanje novih skladbi, čime doprinose obogaćivanju domaće i svjetske literature za ovaj instrument. Za ansambl su skladali Miljenko Prohaska, Tomislav Uhlik, Alfi Kabiljo, Ivan Josip Skender, Bruno Vlahek, Gordan Tudor, Branimir Rezić,Ivana Kiš i Tior Szirovicza. Repertoar ansambla je vrlo širok te osim klasičnog repertoara prilagođenog ovoj formaciji uključuje i djela skladatelja 20. i 21. stoljeća, koji koriste izrazito napredne sviračke tehnike kreirajući tako fascinantne nove zvukovne pejsaže.

Budući projekti predviđaju suradnju s  Koncertnom direkcijom Zagreb, Tekstilno-tehnološkim fakultetom, Akademijom dramskih umjetnosti i Female Laptop Orchestra iz Londona što će već postojećim djelima dati posve novu dimenziju, naglašavajući njihov karakter, a sinergijom srodnih umjetnosti stvoriti možda i posve novo umjetničko djelo.Nakon tri koncertne sezone ciklusa Tri godišnja doba, imaju iza sebe 15 praizvedenih skladbi, velik broj uspješnih koncerata u zemlji i dvije inozemne turneje:

La Perle du Nord (Novi Sad, Beograd, Skoplje, Bitola i Solun) i

Karusel (Sevilla, Malaga, Benalmadena i Barcelona), koje redovito prate izvrsne kritike.

HRT-Radio Rijeka

Kada bismo znali kako zvuče anđeoske flaute u pričama o raju, tada bismo rekli da smo sinoć upravo tamo bili. Dvanaest prekrasnih žena koje su se stopile sa svojim flautama u nevjerojatno akustičnom prostoru trsatskog klaustra, dvanaest iznijansiranih, čistih, kristalno jasnih tonova svih boja flauta prosule su svoje akorde na publiku zadivljenu svakom novom izvedbom. Program vrlo atraktivan i profesionalno odabran, čak i za one koji često ne posjećuju koncertne događaje: Uhlik: Diptih za 12 flauta, Obradović: Flute session za 6 flauta, Offermans: Bamburia za 7 flauta, Prohaska: Skice za 8 flauta, izuzetno zanimljiva makedonska narodna: Jovano, Jovanke za 6 flauta, def i glas, Kuljerić: Silbanski tanec za 6 flauta i udaraljke, koji je izazvao dugi pljesak publike, i za kraj Corea: Spain za ansambl flauta. Ritmički sjajno uigrane, melodioznih interpretacija, dinamički razigrane i zaljubljene u svoj instrument, djevojke iz Zagrebačkog ansambla flauta posve su začarale publiku koja je dugim pljeskom izmamila dodatak – Argentinski tango. Bila je to večer za pamćenje. www.tzaf.tumblr.com

U Petrinji će Zagrebački ansambl flauta izvesti sljedeći program:

Petar Iljič Čajkovski: Suita iz baleta Orašar

 

1. Uvertira

2. Marš

3. Ruski ples- Trepak

4. Arapski ples

5. Kineski ples

6. Ples šećerne vile

7. Ples mirlitona

8.Valcer cvijeća

 

 

20:00 – 21:00

 

Otvorenje izložbe ''Petrinjska glazbena razglednica'' // iz privatnih arhiva

 

Izložba će predstaviti fragmente građe iz privatnih arhiva koji se brižno čuvaju u petrinjskim domovima i obuhvatit će fotografije, plakate, notne zapise, pjesmarice te predmete, a prikazuju razvoj glazbenog života u Petrinji kroz 20. stoljeće.

 

 

 

 

Nastup HPD ''Slavulj'', muški vokalni

 ansambl ''Petrinjski slavulji'', dirigent Josip degl' Ivellio

 

Program:

 

  1. Mramor moste, Emil Cossetto

Oj petrinjsko ravno polje, Josip degl'IvellioPričam ti priču? Izbor iz suvremene hrvatske ilustracije

Petak, 20. siječnja 2017. u 18 sati

Izložba "Pričam ti priču? Izbor iz suvremene hrvatske ilustracije"

Otvorenje izložbe će biti u petak, 20. siječnja 2017. godine s početkom u 18 sati u galeriji "Krsto Hegedušić" u Petrinji

Izložba predstavlja radove Ane Kadoić, Ivane Pipal, Lucije Mrzljak, Lorene Matić, Vendi Vernić, Klasje Habjan, Tomislava Tomića, Tomislava Torjanca, Danijela Srdareva i Vedrana Klemensa.PETRIART - Godišnja izložba

Utorak, 13.12.2016. u 19 sati

Udruga Petriart Vas poziva na godišnju izložbu svojih radova

u galeriji "Krsto Hegedušić"

Izložba će biti otvorena u utorak, 13.12.2016., a moći ćete ju pogledati do 15.01.2017. godine''Poezija to go''

petak, 2. prosinca 2016., 19,30 sati

Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju.

Pokrenula ga je književnica Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, a pod motom  „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“

Digitalno je prisutan na društvenim mrežama od 15.8.2015. godine i otad bilježi izuzetno lijepe rezultate kontinuirane vidljivosti i popularnosti.

Poezija to go uz digitalnu prisutnost na dnevnoj bazi organizira  treći put uživo program Druženja s pjesnicima.

U okviru tih druženja svoju poeziju govorili su ugledni hrvatski autori kao što su Ivana Šojat, Darija Žilić, Diana Burazer, Lada Žigo, Ružica Cindori, Davor Šalat, Ivan Herceg, Lana Derkač, Sonja Zubović, Božica Brkan, Robert Roklicer,Silvija Šesto, Cvijeta Grijak i mnogi drugi.

U avanturu interpretiranja poezije upustili su se i Luka Bulić i David Vurdelja Baby Dooks.

Ovoga puta Poezija to go iz Zagreba odlazi u posjet Petrinji.

Galerija Krsto Hegedušić ugostit će pjesnike: Zvjezdanu Jembrih, Miroslava Kirina, Ivana Šamiju, Dianu Burazer, Ratka Bjelčića, Petru Brnardić i Sonju Zubović.

Mnogi slikari bili su i pjesnici, a mnogi pjesnici bili su slikari,  čarolija intermedijalne umjetničke ljepote i živa riječ čekaju na Vas u petak u Petrinji 2. prosinca s početkom u 19.30 u Galeriji Krsto Hegedušić.Sva prava pridržana © POU Hrvatski dom Petrinja | Design by D.Point / Kreativna agencija Powered by: CouchCMS